måndag 4 augusti 2008

OS-boxningarna

I de flestas ögon är friidrotten de olympiska spelens 'creme de la creme', men själv har jag alltid trivts som bäst när natt blir till tidig morgon och kommentatorn har tagit sin Mats till baren för att lämna oss ensamma vid ringside med en tuff kenyan och en kaxig kanadensare.

Vad kan vi då vänta oss för godbitar från Peking? Hur ser konkurrensen ut i den tyngsta klassen och finns det några spännande namn att kika lite extra på bland de lättare gossarna.

Supertungvikten ser i år mycket intressant ut, även om jag naturligtvis saknar amerikanen Michael Hunter. Hunter föll på målsnöret tre gånger i rad i jakten på en OS-biljett. Personligen håller jag Hunter som den mest spännande tungviktaren/supertungviktaren från USA på den här sidan millennieskiftet. Men det gäller att vara som bäst när det smäller ... så därför ingen Hunter i år.

Favorit i klassen är ryssen Islam Timurziev. Det enda som står mellan Timurziev och guldemedaljen är i mina ögon hans egen kropp. Den stentuffe ryssen har visat sig en smula skadebenägen de senaste åren. Men om han är frisk genom hela turneringen är han mitt givna guldtips. Främste utmanare är förmodligen den kvicke och explosive italienaren Roberto Cammarelle. För den 28-årige Cammarelle är troligen OS i Peking hans sista stora chans som amatör.

Bakom Timurziev och Cammarelle finns ett sjok av kompetenta boxare som kan ta medalj. Ukrainaren Vyacheslav Glazkov vandrar en traditionsenlig östeuropeisk stig med en upprättstående ganska mekanisk boxning baserad på raka slag och hög gard. Bulgaren Kubrat Pulev är en snabb och skicklig boxare som kan gå långt. Det som talar mot Pulev är att hans bästa resultat alltid kommit på hemmaplan. Kubanen Robert Alfonso anses strået vassare än företrädarna Michel Lopez och Alexis Rubalcaba, och skall naturligtvis bli mycket intressant att följa. Hemmanationen Kina ståtar också med ett intressant namn i klassen. Zhang Zhilei är över två meter lång och tog brons i fjolårets världsmästerskap. Han lär knappast vara sämre i år, så se upp. En annan tvåmetersman är britten David Price. Price har i ett pars års tid befunnit sig precis bakom de främsta i klassen och med rätt lottning är en medalj helt klart inom räckhåll. Colombianen Oscar Rivas är också en man att hålla ett öga på. En riktig tuffing vars stil förmodligen kommer locka till sig proffsuppköpare efter OS. Möjligen är han lite för "professionell" för att kunna utmana de främsta. Till sist kanske man också bör nämna nigerianen Onorede Ehwareme. För mig en okänd herre, men nigerianerna brukar inte göra bort sig i den tyngsta klassen. Övriga sju - Jose Payares från Venezuela, Jaroslav Jaktso från Litauen, Daniel Beehan från Australien, Ruslan Myrsatayev från Kasakstan, Newfel Ouate från Algeriet, Mohamed Amanissi från Marocko och Marko Tomasovic från Kroatien skall normalt inte kunna konkurrera om medaljerna i den tyngsta klassen.

En snabb odyssé genom startfältet i de lättare klasserna ger vid handen att tungviktsklassen i år håller en ovanlig låg standard. Kubanen Osmay Acosta håller inte alls samma klass som företrädaren Odlanier Solis. Men i den skrala konkurrensen tillhör han toppfavoriterna. Vitryssen Viktar Zuyev är inte lika vass som när han tog silver i Aten och amerikanen Deontay Wilder ser ganska så oskolad ut. Ryssen Rakhim Chakhiev är en riktig hårding men kan bli utboxad, vilket italienaren Clemente Russo visade i fjolårets VM-final. Den tidigare lättungviktaren Russo blir nog svår att besegra i år också. Ukrainaren Olexander Usyk är ett annat namn som avancerat uppåt i viktklasserna och kan bli ett namn att räkna med när medaljerna skall fördelas.

Den lätta tungvikten ser ut att bli en uppgörelse mellan boxare från det forna sovjetblocket. Ryssen Artur Beterbiev, uzbeken Abbos Atoev och Djakhon Kurbanov från Tajikistan förväntas göra upp om guldet. Naturligtvis håller vi här tummarna för att vår representant Kennedy Katende kan överaska. En annan kille som kan överaska är puertoricanen Carlos Negron. Varken USA eller Kuba är representerade i den här klassen.

Mellanviktsklassen håller en mycket hög standard, så våra svenska hopp Naim Terbunja och Badou Jack (som iofs tävlar för Gambia) får det mycket svårt. Många håller ryssen Matvey Korobov som den främsta boxaren alla kategorier i Peking, vilket naturligtvis gör honom till mannen att slå inom mellanvikten. De främsta hoten kommer från mellanamerika där kubanen Emilio Correra och venuzuelaren Alfonso Blanco kan vara värda att notera. 19-årige Carlos Gongora från Ecuador är också ett mycket hett namn som spås en lysande framtid i proffsringen. Sen kan man naturligtvis inte heller räkna bort kazaken Bakhitayar Artayev som 2004 blev vald till hela OS-turneringens bästa boxare.

För den som vill se USA:s kommande superstjärna är weltervikten klassen att besöka. Demetrius Andrade är en extremt talangfull herre som spås guld och gröna skogar när han blir proffs. I den här viktklassen hoppas också britterna på att 18-årige Billy Joe Saunders skall kunna upprepa Amir Khans framgångssaga från Aten. Kubanen Carlos Banteuax är ytterligare ett namn att lägga i hatten för den som vill ha medaljtips.

I den lätta weltervikten heter favoriterna Serik Sapiyev från Kazakstan, Manus Boonjumnong från Thailand och Rosniel Iglesias från Kuba. Ett varningens finger skall också höjas för den offensivt lagde, 19-årige hemmaboxaren Maimaitituersun Qiong.

Lättvikten förväntas göras upp av trion Alexey Tishchenko från Ryssland, britten Frankie Gavin och kubanen Yordenis Ugas. Tishchenko ansågs fram till VM 2007 som en av de allra bästa boxarna 'pound-for-pound', men efter att ha blivit finalbesegrad av Gavin hamnade glorian lite på sned. Lita på att ryssen kommer att vara revanchsugen. Jag är också säker på att Pekings bästa kuban, Ugas kommer göra allt för att lättvikten inte enbart ska handla om två män. Så även om lättvikten möjligen saknar lite djup saknar den knappast kvalitet på toppen.

I fjädervikten tros allmänt att ryssen Albert Selimov och ukrainaren Vasyl Lomachenko skall göra upp om guldet. Selimov är också värt ett extra öga för oss som tror oss veta hur en öststatsboxare beter sig i ringen. Kubanen Idel Torrente och amerikanen Raynell Williams bidrar också till divisionens höga klass.

Bantamvikten är en av de svagare klasserna och guldet tippas gå till ryssen Sergey Vodopyanov. Möjligen kan amerikanen Gary Russell utmana.

I flugvikten hittar vi USA:s andra guldfavorit. Rau'Shee Warren var med redan som 17-åring i Aten, där han åkte ut i första omgången, men i Peking ses Warren som den stora favoriten i en av turneringens tuffasste viktklasser. De främsta hoten anses ryssen Georgi Balakshin och Samir Mammadov från Azerbadjan vara, men jag vill också nämna högoddsaren puertoricanen McWilliams Arroyo.

I den lättaste klassen, lätt flugvikt är det få som tippar någon annan än kinesen Zou Shiming som guldmedaljör. Det enda hotet skulle möjligen kunna vara ryssen David Ayrapetyan.

Sammantaget är det tydligt att Kuba inte längre förväntas dominera som de tidigare gjort. Frånvaron av Solis, Rigondeaux, Kindelan och Gamboa är tydlig hos Castros landslag. Man ska dock ha i åtanke att få kan som kubanska boxare lyfta sig ett snäpp när det vankas OS. Trots detta är det en riktig lågoddsare att ryssarna kommer att ståta som amatörboxningens främsta nation när OS ska summeras om ett par veckor.

1 kommentar:

Anonym sa...

Var det inte meningen att Amir Khan skulle vara med i detta OS? Är han inte grym längre?
Jag planerade ju redan 2004 att jag skulle heja på honom i år. Jag känner mig snuvad på konfekten.