onsdag 20 augusti 2008

Inför semifinalerna i Peking

De väntade tronskiftet kom av sig. Inför OS troddes det lite till mans att Ryssland med buller och bång skulle ta över positionen som amatörboxningens främsta nation från Kuba. Men redan nu kan det lugnt sägas att så inte blev fallet. När det nu har blivit dags att boxas om medaljerna kan konstateras att Kuba har åtta man klara för semifinal, medan Ryssland bara har tre kvar i turneringen. Ryssarna är med det inte ens näst bäst. Kina har fyra klara för semi och förutom Ryssland har även Italien, Frankrike, Irland och Storbritannien tre man kvar i turneringen. Två man kvar har Ukraina, Kazakstan, Mongoliet och Thailand. Medan Turkiet, Korea, Dominikanska republiken, Mauritius, Moldavien, Azerbadjan, Armenien, Indien och USA har varsin boxare kvar i turneringen.

I supertungvikten såg vi en riktig skräll när storfavoriten, ryssen Islam Timurziev fick respass redan i den första omgången, där britten David Price lyckades däcka ryssen med en snygg kontring. Tyvärr stoppades matchen lite för tidigt vilket naturligtvis blev omdiskuterat. Britten Price stoppade även Litauens Jaktso (via skada) i kvarten och får i semin möta världsmästaren, italienaren Roberto Cammarelle, vilket jag tror kan bli en för britten övermäktig uppgift. Cammarelle lär dock inte få en lika enkel resa här som i EM 2004, när italienaren utklassade engelsmannen. Price är i dag en bättre boxare än för fyra år sedan, medan Cammarelle snarare har passerat sin peak som amatörboxare. Trots det får ändå grundtipset gå till den regerande världsmästaren från Italien. I den andra semin möts ukrainaren Vyacheslav Glazkov och kinesen Zhang Zhilei, där jag misstänker att kinesen med lite hjälp av domarna tar sig till final. Glazkov är inte tillräckligt överlägsen Zhang, vilket verkar krävas för att besegra en kines i Peking.

I tungvikten har vi två intressanta semifinaler, där åtminstone mötet mellan kubanen Osmay Acosta och ryssen Rakhim Chakhiev känns helt öppet. Kubanen är den snabbare och mer tekniskt skolade av de två, medan ryssen erbjuder en mer primitiv och skoningslös boxning. Stil mot råstyrka i en mycket svårtippad match, där jag tror ryssens hårdhet avgör. I den andra semifinalen misstänker jag att (den sista) amerikanen Deontay Wilder kommer att få mycket svårt att komma åt italienaren Clemente Russo. Russos stil med kvicka fötter och snabba poänggivande nävar är skräddarsydda för amatörboxningen, vilket han framförallt visade i kvartsfinalen där den tekniskt briljante publikfavoriten, ukrainaren Olexander Usyk fick se sig besegrad. Och om Usyk, som jag tror vi kommer att få höra mycket om i proffsringen vad det lider, hade svårt att komma åt Russo ser jag inte hur den klumpigare och långsammare Wilder ska lyckas med det. Tror nog också att Russo sedan får gälla som knapp favorit i en eventuell final.

I den lätta tungvikten blev det inte inte ens en tumme av den väntade Sovjetdominansen. Atoev, Beterbiev och Kurbanov åkte ut, en efter en. Istället får vi se ett riktigt derby mellan britten Tony Jeffries och irländaren Kenny Egan i den ena semifinalen. Den mer rutinerade Egan har imponerat stort hittills och får nog gälla som favorit mot Jeffries. I den andra semin möts kinesen Zhang Xiaoping och kazaken Yerkebulan Shynaliyev. Shynaliyev vann på diskvalikation över Kurbanov från Tajikistan i kvarten och finns det någon rättvisa i Peking ska han även slå den kramglada kinesen som borde ha åkt ut redan i den första omgången.

Likt den lätta tungvikten har mellanvikten bjudit på en hel del favoritfall. Först åkte kilo-för-kilo-kungen, ryssen Matvey Korobov ut mot kazaken Artayev. Artayev som i sin tur fick se sig besegrad i kvartsfinalen av britten James DeGale. DeGale får nu i semin mäta sina krafter med grannen, irländaren Darren Sutherland i en helt öppen historia. Trots att Sutherland har 4-1 i matcher mot DeGale, både tror och hoppas jag att den mer stilfullt boxandes engelsmannen tar sig till lördagens final. I den andra semin får vi se Badou Jacks baneman, indiern Vijender Kumar boxas mot kubanen Emilio Correa. Correa som i det här läget får ses som favorit till guldet, ska dock normalt sett inte ha några problem med den krånglige indiern.

I weltervikten möts kubanen Carlos Banteaux och kinesen Hanati Silamu. I vilket annat land som helst hade kubanen varit storfavorit, men med tanke på domarnas insatser hittills vet jag inte riktigt vad jag ska tro. Man kan bara hoppas på att de som sker i ringen kommer att spegla resultatet och då bör kubanen vinna.
I den andra semin gör kazaken Bakhyt Sarsekbayev och koreanen Jungjoo Kim upp om en plats i finalen. Kim besegrade överaskande amerikanen Andrade i kvartsfinalen men jag tror inte att han räcker till mot kazaken.

I den lätta weltervikten har vi ytterligare en kuban, Roniel Iglesias som i sin semifinal får möta thailändaren Manus Boonjumnong. Boonjumnong vann en mycket kontroversiell seger över favoriten, kazaken Sapiyev i sin kvartsfinal. De flesta hade kazaken som segrare där. Om domarna är opartiska tror jag att kubanen Iglesias kommer att gå till final, där han i så fall får möta segraren mellan fransmannen Alexis Vastine och dominikanen Felix Diaz. Men oavsett vem som vinner mellan Vastine och Diaz tror jag att den skönboxande Iglesias, om han besegrar Boonjumnong, blir för svår i finalen.

I lättvikten tar sig armeniern Hrachik Javakhyan an den ryske storstjärnan Alexey Tishchenko i den ena semin, medan kubanen Yurdenis Ugas och fransmannen Daouda Sow möts i den andra. Det är alltså upplagt för en drömfinal mellan klassens giganter Tishchenko och Ugas.

I fjädervikten gör turken Yakup Kilic och ukrainaren Vasyl Lomachenko upp i den första semifinalen och allt annat än en klar seger för turneringens hittills bästa boxare Lomachenko skulle vara en skräll. Lomachenko inledde turneringen med att ganska enkelt besegra min favoritryss, världsmästaren Albert Selimov och sedan har han bara rullat på. Turken är duktig men inte i den 20-årige ukrainarens klass. I den andra semin går fransmannen Khedafi Djelkhir upp i ringen mot Shanir Imranov från Azerbadjan. Imranov besegrade kubanen Torriente i kvarten och får mitt tips mot fransmannen, men inte heller Imranov bör ha nåt att hämta mot den komplette Lomachenko i en final.

I bantamvikten boxas kubanen Yankiel Leon mot den lurige Bruno Jolie från Mauritius i den ena semifinalen och hur charmigt den än vore med en boxare från Mauritius i finalen tror jag kubanen blir honom övermäktig. I den andra semin möts moldaven Veaceslav Gojan och mongolen Badar-Uugan Enkhbat där mongolen nog får gälla som knapp favorit.

I flugviktsklassen tror jag den slutlige guldmedaljören går att finna i den första semin där den kubanske veteranen Andris Laffita Hernandez boxas mot ryssen Georgy Balakshin. Möjligen kan den 33-årige defensivboxaren, thailändaren Somjit Jongjohor sätta käppar i hjulet om han besegrar italienaren Vincenzo Picardi i den andra semin.

I den lätta flugvikten får irländaren Paddy Barnes den otacksamma uppgiften att ta sig an den stora hemmafavoriten Zou Shiming. Kinesen som ansågs närmast oslagbar före turneringen har inte imponerat hittills, men det ska mycket till för att Barnes ska klå Zou så tydligt att poängdomarna trycker till irländarens fördel... tyvärr. I den andra semin gör mongolen Serdamba Purevdorj och kubanen Yampier Hernandez upp om en finalplats. Mongolen har fått kämpa för sin plats bland de fyra, medan kubanen har lekt hem sina matcher, så det skulle vara en stor skräll om inte Hernandez står som ena part i finalen på söndag. Och om finalen får avgöras i ringen tror jag även att Hernandez kan ha en god chans mot förhandsfavoriten Zou Shiming.

Så vad kommer då guldmedaljerna till slut att hamna någonstans? Draget från höften tror jag på fem guldmedaljer för Kuba, genom Correa, Banteaux, Iglesias, Leon och Laffita Hernandez, två guldmedaljer till Italien genom Cammarelle och Russo, och ett guld vardera till Kazakstan, Ryssland, Ukraina och Kina genom Shynaliyev, Tishchenko, Lomachenko och Zou. Trofén till turneringens bästa boxare tror jag kommer att hamna hos ukrainaren Vasyl Lomachenko.

Inga kommentarer: