tisdag 22 mars 2011

Antiklimax

Sällan har väl invägningen inför en stor tungviktsdrabbning varit så emotsedd som i fredags. Rykten hade gått om att den kraftigt överviktige, men extremt talangfulle kubanen Odlanier Solis hade förberett sig väl för en gång skull. 112 kilo visade vågen på och även om han inte hade gått ner under 110 som jag hade hoppats på, väcktes i alla fall ett litet hopp om en intressant match. 112 kilo var trots allt proffskarriärens lägsta vikt för kubanen.

När väl gonggonen gick sent i lördags kväll visade även Solis att han inte hade tänkt stå och byta slag i mitten med Klitschko. På lediga fötter visade Solis upp en helt annan boxning än i genrepet mot Ray Austin. Vitali Klitschko var inte sämre han och demonstrerade sin spjutjabb på ett föredömligt sätt. När den första ronden började närma sitt slut kände jag för första gången på mycket länge, att det rådde en ovisshet inför utgången av en match med en Klitschkobroder involverad. Solis hade dittills visat upp en självsäkerhet i ringen, som det var länge sedan jag såg hos en Klitschkomotståndare.

Men förhoppningen hade inte ens landat förrän kubanen låg och sprattlade på canvasen. Vitali Klitschko hade försvarat sin titel på knockout. Den första känslan var att det var en överaskande kontring från Klitschko som hade fått Solis på fall. Men när man fick se reprisen förvandlades känslan till att Solis hade lagt sig. En ytterligare titt på förloppet gav dock vid handen att fallet orsakades av att kubanen vridit till benet. Exakt när benet gav vika råder det delade meningar om. Klitschkofans vill gärna hävda att kraften i Klitschkos träff drog undan mattan för Solis och att benet därmed vek sig i fallet. Solisfans hävdar å andra sidan att "träffen" inte hade något samband med Solis fall och skada. Personligen tycker jag det ser ut som att Solis trampar snett när han landar efter sin attack och Klitschkos kontring. Och huruvida Klitschkos slag hade någon effekt är det väl bara Solis själv som vet.

Det kan i sammanhanget tyckas lite paradoxalt att samma Klitschksupportrar som i nästan åtta års tid orerat om vad som kunde/skulle ha hänt om domaren inte brutit titelmatchen 2003 mellan Vitali Klitschko och Lennox Lewis, nu inte nöjer sig med någon annan beskrivning av matchen än den att det var Klitschkos superkrafter som avgjorde. Då avgjordes matchen av att Klitschkos ögonbryn gav vika. Ett jack stort som Nilen, orsakat av Lennox Lewis nävar, gjorde det omöjligt för Klitschko att fortsätta. Det fanns inget kontroversiellt i själva domslutet den gången. Vitali Klitschko var inte i stånd att fortsätta och skadan var orsakad av träffar från Lewis sida. Däremot har det inte gått en dag sedan dess utan att en nätdiskussion startats om vad som kunde ha hänt om matchen hade fortsatt. Då som nu avgjordes matchen av att den ene boxaren på grund av skada inte kunde fortsätta matchen. Då som nu hade utmanaren boxats förvånansvärt jämnt med mästaren fram till skadan. Då som nu fanns det inget kontroversiellt i själva domslutet. Då som nu fylldes jag efteråt av ett stort antiklimax.

Det som för en liten stund i lördags kväll såg ut att kunna bli något riktigt bra försvann helt plötsligt i en rökpuff och kvar är bara resultatet och en hinna av fiktion.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Verkligen trist slut på en match jag trodde skulle kunna ge lite tappad cred för hela boxningscirkusen. Snopet slut. Trist.

Som Solis-supporter vill jag bara säga att man ändå inte är helt övertygad om att knät paja före slaget. Men hursom, han varit uppe före tio, om inte knät var sönder.

Nu dröjer det nog ett bra tag tills vi ser Solis försöka på titeln igen. Men att han skulle vara uträknad för gott? Inte en chans. Den här killen kan verkligen boxas...

Anonym sa...

"ge tillbaka lite tappad cred", ska det naturligtvis stå...