torsdag 26 juni 2008

Fredagen den 13:e

När vi här i Sverige vakade in midsommarnatten, äntrade en Las Vegas-baserad nigerian boxningsringen i ett av alla de överdådiga palats som svämmar över i mannens hemstad. Som så många gånger förr var han anlitad som grindvakt eller "gatekeeper" som man säger i den engelskspråkiga världen. En gatekeepers roll är att sålla agnarna från vetet, avgöra om den oftast yngre och obesegrade boxaren på andra sidan ringen har vad som krävs för att ta ytterligare ett steg upp på karriärstegen.

Friday Ahunanya som den nigerianske tungviktsboxaren heter är en välkänd gymråtta i Las Vegas med omnejd. Han är också en av de mest ansedda och anlitade sparringpartnerna i landet. Mike Tyson och Ruslan Chagaev är två exempel på herrar som fått syna canvasen i gymdueller med den stentuffe nigerianen, som utöver sin hårdhet behärskar så gott som hela registret av boxningskunnande. Han inledde sin profesionella bana 1998, då han på vännen och landsmannen Ike Ibeabuchis inrådan flyttade från Nigeria till USA. Han vann sina sexton första matcher inklusive en seger över den då obesegrade, amerikanske olympiern Nate Jones. Första förlusten kom i en jämn tolvrondare mot den obesegrade, sedemera världsmästaren Sergey Lyakhovich. Ahunanya revancherade sig ett halvår senare genom att poängbesegra den dittills obesegrade franske olympiern och knockoutspecialisten Josue Blocus.

I april 2004 råkade han ut för en ögonskada i den fjärde ronden mot den väldige Lance Whitaker. Även om Ahunanya faktiskt boxat ut den långe amerikanen fram till dess att han tvingades kasta in handduken var "förlusten" inledningen på en svit med fem segerlösa matcher för nigerianen, som under den här tiden degraderades från en potentiell utmanare till en "journeyman". Möjligen kan sviten skyllas på framgångarna som sparring. Friday "The 13th" Ahunanya var alltså för bra i träningslokalen, en plats där man håller igen lite lagom mycket. Likt många andra som mer eller mindre livnär sig som sparringpartners blir Ahunanya gärna en aning inaktiv i ringen. Man har blivit så van vid att reagera att man glömmer att agera när läget är skarpt. Matcher mot på pappret sämre motståndare blir därför också gärna jämnare än vad de borde vara.

Men även vid förluster har Ahunanya aldrig varit underlägsen sin motståndare. Framförallt ryssarna Sultan Ibraghimov och Alexander Povetkin kan vittna om stentuffa matcher där de fick gå igenom både blod, svett och tårar innan segern var i hamn. I matchen mot Ibraghimov höll vår nigerian på att ta över initiativet när ögonbrynet sprack så mycket att domaren var tvungen att bryta matchen. Povetkin har också många gånger vittnat om att mötet med Ahunanya var hans tuffaste match som proffs. Sedan förlusten mot klassens kommande superstjärna i april 2006 är Ahunanya obesegrad och framförallt knockoutviktorian i november 2007 mot den då obesegrade nyzeeländaren Shane Cameron överaskade många.

Och när midsommarafton blev midsommardag här i Sverige var det alltså dags igen. Den obesegrade uppkomlingen i den andra ringhörnan hette den här gången Alonzo Butler. Butler tillhörde före matchen inte den absoluta eliten av unga prospects, men det skulle naturligtvis en övertygande seger mot vår nigerianske vän ändra på. Att så inte blev fallet har ni naturligtvis redan listat ut. Ytterligare en gång plockade Friday Ahunanya gadden av en obesegrad, yngre boxare. Den här gången fick Ahunanya nöja sig med en odiskutabel poängseger. Efter en pigg inledning och tre ronders bra boxning från Butlers sida var det aldrig något snack om saken. Sakta men säkert började veteranen demontera den åtta år yngre uppkomlingen, så att det till slut bara var överlevnad som gällde för Butler, som vid flera tillfällen var riktigt illa ute. Förhoppningsvis innebär segern att den snart 37-årige Ahunanya, på karriärens höst, i alla fall tillfälligtvis kan ta tjänstledigt från jobbet som gatekeeper. Nigerianen vore värd en stormatch där han har samma möjligheter till optimala förberedelser som motståndaren och även om Ahunanya förmodligen inte räcker ända fram, bör han inte underskattas, för likt ett bra vin verkar Friday "The 13th" Ahunanya, bara bli bättre med åren.

1 kommentar:

Anonym sa...

Følg danske Mikkel Kessler i den store Super six world boxing classic turnering.

Se Super Sixknockout kings.com