måndag 31 mars 2008

YouTube

Fram till och med 90-talets mitt var det nästan en omöjlighet att hålla sig ajour med det senaste inom proffsboxningen. Till skillnad från exempelvis fotboll där resultat och kommentarer från världens alla hörn presenterades dagligen i dagspresen fick vi med ett intresse för boxning hålla till godo med "The Ring" eller "Boxing Illustrated". Förvisso välmatade magasin, men med en månatlig utgivning och ytterligare en månad innan vi i Sverige fick lägga vantarna på det "nya" numret, kan man inte säga att man var uppdaterad direkt.

Den första revolutionen kom med internets genombrott. Helt plötsligt var det bara att sätta sig framför datorn, där resultat och kommentarer av de mest obskyra matcher damp ner "as we speak". Lägg till detta en ständigt växande flora av diskussionsforum så befann man sig helt plötsligt i händelsernas centrum.

Den andra revolutionen kom med YouTube. Att följa boxning via svensk tv har de senaste åren inte varit en uppmuntrande resa. Men med youtubes spridning kunde alla med en internetuppkoppling både få tillgång till klassiska matcher med Willie Pep och Jack Jonsson, som den gångna nattens gala i Atlantic City. Bildkvalitén är naturligtvis inte den bästa, men för den som i många år fått nöja sig med tyska efterhandssändningar är det naturligtvis av sekundär betydelse.

Att ta del av boxning är idag en helt annan sak än för femton år sedan. Från att vänta i flera månader på relevanta resultatredovisningar till att i dag kunna se så gott som vilka matcher du vill, när du vill. På ett allmännare plan kan man naturligtvis alltid diskutera huruvida ständig tillgång till så gott som all information enbart är av godo. Man blir lätt offer för "överflödets förbannelse" och beroendet av att vara ständigt uppdaterad. Dessutom kan jag ibland sakna känslan av att slå mig ner i läderlappsfåtöljen med senaste "Boxing illustrated" framför mig och faktiskt få mig lite nyheter till livs - låt vara två månader för sent men ändå.

Å andra sidan är nyfunna rikedomar i den fattiges ögon inte så dumt, trots allt. Så för den som ännu inte botaniserat i YouTubes trädgård har jag lite tips i marginalen till höger.

Inga kommentarer: