måndag 29 augusti 2016

Kom tillbaka nävfäktning, allt är förlåtet

Börjar bli mer och mer övertygad om att det professionella sättet att räkna poäng kommer bli amatörboxningens död. Det var många som gjorde vågen när det gamla poängsystemet, där enbart träffar räknades, kastades på sophögen. Boxning hade förvandlats till nåt i stil med nävfäktning och avståndet till professionell, riktig, boxning hade aldrig varit större muttrades det. Därför mottogs förändringen till ett mer professionellt sätt att räkna poäng med röda mattan av de flesta. Istället för att poängdomarna skulle sitta och markera träff, skulle en helhetsbedömning göras efter varje rond. Allt efter professionell förebild.

Med årets OS-turnering och fjolårets världsmästerskap i färskt minne känns det som bytet enbart varit negativt. Allt för många tveksamma domslut i bästa fall och uppenbart felaktiga domslut i värsta fall helt enkelt. Möjligen har bytet lett till en mer professionell typ av boxning men trovärdighetsmässigt har skiftet varit en katastrof. Visst fanns det nackdelar med det gamla träfftryckarsystemet, men sett till det nuvarande alternativet var det himmelriket. Det är trots allt svårare att komma undan med riggade matcher när tittaren direkt ser om en träff blir registrerad eller inte. Att kroppsslag inte registeras efter förtjänst kanske vi måste leva med om vi vill att amatörboxningen ska överleva. Om vi nu bortser från korruptionsproblematiken är problemet med det professionella poängsystemet i en amatörring att tveksamma rondsiffror har en tendens att jämna ut sig under tio eller tolv ronder, medan det i en trerondersmatch ofta blir matchavgörande. Dessutom ser det ganska märkligt ut när en boxare teoretiskt sett, av samtliga domare, kan vinna två helt jämna ronder för att sedan bli fullständigt utklassad i den sista ronden, men ändå stå som slutsegrare, utan att fel har begåtts.

Så snälla amatörboxning, ta tillbaka det gamla nävfäktarsystemet. Jo, jag vet att fel vinnare kunde koras även på det sättet. Men då var det mer på en nivå som kan liknas vid en feldömd straff eller nåt. Som det är nu, förstår jag överhuvud taget inte att nån vill vara med längre. Fyra års väntan som spolieras av saker som till synes inte har med det som händer i ringen att göra.

Inga kommentarer: