måndag 14 december 2015

2020

Om vi då hoppar in i tidsmaskinen och beger oss sisådär fyra år framåt i i tiden för att titta på facit, ser vi att Wladimir Klitschkos match mot Tyson Fury i november 2015 blev hans sista. Efter mycket om och men blev returmötet mot den store britten aldrig av.

Matchen alla väntar på inför 2020 är den mellan Oleksandr Usyk och Anthony Joshua. Efter att ha vunnit ett mästarbälte i cruiservikt under 2016 bestämde sig Usyk för att gå upp i tungvikt, där han så gott som omgående klev upp bland de främsta. En av de som fick se sig besegrad var Deontay Wilder som inte alls hann med när han i september 2017 blev utslagen i den tionde ronden av den kvicke och svårträffade ukrainaren. Efter några kvalificeringsmatcher under 2016 där ingen av hans motståndare gick tiden ut fick Anthony Joshua äntligen chansen mot Tyson Fury i mars 2017. Fury hade några månader tidigare stiligt avslutat David Hayes karriär med en enkel poängseger. Tyvärr för Joshua, förlorades den första matchen mot Fury på poäng. Joshua som i den första matchen allt för ensidigt jagat en knockoutseger bytte i returmötet taktik och lyckades därmed poängbesegra Fury. Efter att ha gått tiden ut två gånger i rad, vann sedan Joshua det tredje mötet på knockout. Fury var betydligt offensivare i det tredje mötet och blev därmed en perfekt måltavla för Joshua, som efter att själv ha blivit golvad, brutalt slog ut Fury i den åttonde ronden.

Nyzeeländaren Joseph Parker blev en av alla förhoppningsfulla som inte riktigt nådde enda fram. Efter att ha blivit utboxad av den då obesegrade amerikanen Michael Hunter gick karriären lite i stå. Nyzeeländarna har dock redan fått ett nytt hett namn att tro på. Efter att knappt ha förlorat semifinalen mot Erislandy Savon i OS 2016 har nämligen David Nyika gått som tåget i den professionella tungviktsboxningen och det med en stil som påminner mycket om Roy Jones. Med snabbhet och atleticism är han tungviktsboxaren det talas om och då inte bara i Nya Zeeland. Mötet man väntar på där nere är det mellan honom och australiensaren Jai Opetaia. Opetaia är obesegrad och har en liknade stil som Nyika men få tror att Opetaia ska vinna mot Nyika. Allt det Opetaia gör, gör Nyika lite bättre menar experterna. Det andra namnet på väg upp som det talas om är den olympiske guldmedaljören i supertungvikt från Rio, kroaten Filip Hrgovic. Likt Nyika har Hrgovic hittills varit felfri men där Nyika jämförs med Roy Jones jämförs Hrgovic med Wladimir Klitschko. Lite mer inåtvänd och lite tråkigare med andra ord. Trots Hrgovic framfart har den östeuropeiska dominansen inom proffsboxningen kommit av sig en aning i och med semiproffsligorna i WSB och APB. Bland andra blev aldrig Ivan Dychko och Magomedrasul Medzhidov fullblodsproffs.

Inga kommentarer: